Intl

El. pošta Štampa PDF

 

Simfonija zelenila i plavetnila...
                                  ....bezmerna svetlost...
14 maslinamore 13 maslina thassos 12 aliki 9
                 ....Istinski užitak i mogućnost da se odluta.....
6 4 5 1
....Ostrvo koje opčinjava, veže i zavodi....  
                                             .... I danju i noću....

 

Pogledajte promo video

Ostrvo lezi u severnom delu Egejskog mora i najblizi gradovi na obali su Kavala i Keramoto. Ostrvo ima povrsinu od 398 km i na njemu zivi 15 000 stanovnika. Put oko ostrva je dugacak 110 km. Ovo zeleno ostrvo puno je borova, kedrova, hrastova i nepreglednih plantaza maslina. Tasos obiluje vodom. Ima nekoliko reka, puno potoka i izvora. U blizini sela Maries nalazi se predivno jezero i ako krenete uzvodno nailazite na slapove i kaskade u gustoj listopadnoj šumi. Malo ljudi zna da se u blizini sela Kastro nalazi divan vodopad. Obala je izuzetno razudjena, mada je obala ka Turskoj mnogo pitomija i sa lepsim plazama, jer je tu i vegetacija bujnija u odnosu na obalu koja je okrenuta Grckoj.U sredisnjem delu ostrva se nalazi veliki planinski venac sa nekoliko vrhova koji prelaze 1000m, a najviši vrh je Ipsario na istoimenoj planini, visok je 1206 metara. Zbog velikog  bogatstva u rudama gvozdja, zlata, srebra i mermera mozete sa raznih strana prići vrhovima planina kolima ili pečačkim stazama. Dve luke se nalaze na ostrvu: Prinos i Limenas i veza trajektom je odlična. Stanovnistvo se bavi gajenjem pčela, ovaca i koza, maslina tako da možete pojesti retko dobar i čist med, sir i maslinke. Put oko ostrva koji je dug 110 km je nov i imaćete prijatnu vožnju sa mnogobrojnim vidikovcima gde se možete odmoriti i uživati u pogledu na more i planinske vrhove.



PLAŽE TASOSA
Plaža ima mnogo i sve su sjajne. Možete da birate da li više volite da se kupate u smaragdnoj boji vode ili tirkiznoj ili čak modroj. Plaže su peščane, šljunkovite ili stenovite. Pošto ih ima mnogo, nema nigde ni gužvi. Neka imena lepih plaža su Golden Beach, Chrisi Ammoudi, Limenaria, Pefkas, Potos, Makryammos, Paradise Beach, Metalia beach.
thassos-map

thassos-town-limenas potos Pefkari limenaria
Grad Tasos (Limenas) Potos Pefkari Limenaria

Tasos nikada nećete zaboraviti. Nazivi  “smaragdno ostrvo”, “zeleni dijamant Egeja”, “šuma koja pliva”, “egejski raj”  možda deluju pretenciozno onima koji ga nisu posetili, ali istinito za svakoga ko ga je doživeo. Ima tu mnogo stvari koje će doprineti da boravak na ovom ostrvu bude tek prvi u nizu, jer ga se nećete zasititi, ma koliko puta ga posećivali.
Nadamo se da će vam ovo leto 2015. godine na Tasosu, biti  odmor o kakvom ste sanjali....